Kiwa BDA adviseurs op bezoek voor VESP EPDM kennisdag

Afgelopen maand heeft het voltallige dak- en gevelteam van Kiwa BDA Advies een bezoek gebracht aan de VESP. Dit om de laatste ontwikkelingen door te nemen op EPDM gebied. In zijn introductie gaf Pieter van Beek, directeur VESP aan dat hij het toch wel een hele grote eer vond om het volledige Kiwa BDA team welkom te heten. Hij was blij verrast van het aantal, ruim 30 dak- en geveladviseurs die dagelijks voor Kiwa BDA aan het werk zijn voor inspectie, certificering en advies.

Hij ging verder in op de groei en het ontstaan van de EPDM dakbedekking die alweer vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw. dit in tegenstelling tot de SBS en APP bitumen dakbedekking, welke in de jaren ’80 op de markt zijn gekomen. Momenteel heeft de EPDM markt een aandeel van ruim 20% in de totale materiaalkeuze van dakbedekkingsmaterialen. Elk “vijfde platte dak” in Nederland wordt dus met EPDM verwerkt (In België is dat getal zelfs 1 op de 3).

Bart van Beek, voorzitter Technische Commissie, nam daarna het technische gedeelte over. Van natuur rubber naar synthetisch rubber, van grondstoffen en mengsel naar vulkanisatie tot een volledige vernetting van een stabiel EPDM materiaal wat uitstekend geschikt is voor vele toepassingen op het dak, in de gevel en in de goot.
Na de algemene technische informatie is er verder en dieper ingegaan op met name de verwerkingsinstructies, die per fabrikant nogal eens kunnen verschillen. Aangegeven werd dat ieder lid van de VESP uitvoerig nieuwe en bestaande verwerkers traint, om zo de juiste verwerking per systeem te leren om ook gebruik te kunnen maken van de product- en systeem garanties.

Ook het thema omtrent wel of niet een mechanische kimfixaties toe te passen, of dat een gelijmde afdoende is.
De VESP leden hebben hun verschillende systemen voor om grote EPDM membranen te bevestigen in de kim (het gebied van dakvlak naar dakrand en opstand).

“Laat een ieder letten op de verwerkingsvoorschriften van de producent en werken met de systemen en hulpmaterialen die binnen een KOMO productcertificaat ook omschreven worden.” alsus Bart van Beek.
Er werd ook geconstateerd dat de duurzaamheid van EPDM valt of staat met de uitvoering van de verschillende details. Scholing is dus ook één van de uitgangspunten die bij de VESP hoog in het vaandel staat.

Ook werd door Edwin van Dijk, scheidend Managing Director van SealEco in een rondleiding aandacht besteed aan nieuwe technieken van mechanisch bevestiging zoals het inductiesysteem. Dit circulaire mechanisch bevestigde EPDM systeem met speciale plaatjes en schroeven wordt vooraf met het daarvoor geschikte drukvaste en stofvrije isolatiemateriaal gemonteerd. Daarna wordt het membraan eroverheen getrokken en middels een inductieapparaat verwarmd en gehecht aan de plaatjes. Deze techniek wordt op steeds grotere schaal toegepast.
VESP heeft de BDA opdracht gegeven voor een onderzoek naar de duurzaamheid en circulariteit van dit systeem. Begin 2024 zal dit onderzoek afgerond worden.

In een sneltreinvaart werd door Jan Wulleman alle verschillende EPDM overlaptechnieken besproken zoals de omschreven vulkanisatie overlap, de lijm- kit verbinding, de doorgaans door de Amerikaanse markt toegepaste tapeverbinding en uiteraard de met SBS gecacheerde EPDM die met hete lucht in de overlap wordt gelast. De veelheid van overlapsystemen typeert de EPDM dakenmarkt.
Na afloop werd middels een drankje en hapje de geslaagde EPDM dag afgerond en werd geconstateerd dat zowel de Vesp organisatie als SealEco uit hoofde van Edwin van Dijk zich als uitmintend gastheer hebben getoond. Bedankt werden veder alle adviseurs van Kiwa BDA voor hun komst en de leden van de VESP voor de inbreng.

Dank aan Dakenraad en Erik Steegman voor deels foto’s en text.
nl_NLDutch