Sinds de jaren ’60 wordt EPDM toegepast om daken af te dichten. Het is de meest duurzame dakbedekking; heeft een extreem lange gebruiksduur, kan circulair teruggewonnen worden en wordt zonder open vuur aangebracht.

EPDM DAKBEDEKKING

epdm daksystemen

EPDM is toepasbaar in alle wenselijke dakbedekkingsconstructies. Met name de UV- en Ozonbestendigheid, flexibiliteit en het gewicht zorgen voor een brede inzetbaarheid. Waar bepaalde systemen beperkt blijven tot het type dak, is EPDM overal inzetbaar.

Van staal- tot betondaken, van waterberging tot parkeerdaken.

Volledig kleven op de ondergrond​​

EPDM-membranen en -dakbanen op de ondergrond (isolatieplaten, sandwich-panelen, hout of een bestaande bitumen dakbedekking) verlijmen met contactlijm, PU-lijm of spuitlijm.

Partieel kleven op de ondergrond

EPDM-membranen en – dakbanen partieel op de ondergrond verlijmen met PU-lijm of MS polymeerlijm. Er zijn ook zelfklevende EPDM-dakbanen voor een partiële verkleving. 

Losliggend en geballast

EPDM-membranen en -dakbanen losgelegd op de ondergrond en daarna geballast met grind of vormvaste ballast.

Mechanisch bevestigen aan de onderconstructie- membranen

  • In de onderconstructie wordt een mechanische bevestiging aangebracht met speciale drukverdeelplaten, hierop wordt de EPDM membraan geplaatste en  middels de inductietechniek gelast.
  • Geplaatst op gewapende, zelfklevende EPDM-stroken, mechanisch bevestigd in de onderconstructie, waarop het membraan wordt bevestigd.
  • Ná het plaatsen voorzien van metalen of kunststof strips, met bevestigers dóór het membraan aan de onderconstructie bevestigd en afgedicht met zelfklevende EPDM-stroken of EPDM stroken welke worden gekleefd en afgeseald.

Mechanisch bevestigen aan de onderconstructie- dakbanen

  • De EPDM dakbaan wordt met schroeven (al dan niet via tules) en drukverdeelplaten verdekt in de overlappen bevestigd aan de onderconstructie. Langsnaden worden met hete lucht  aan elkaar verbonden.
  • Systeem als boven, waarbij de langsnaden met een gekleefd systeem aan elkaar verbonden worden.

Extensief groendakconstructie​

EPDM daksystemen zijn worteldoorgroeibestendig en daarmee uitermate geschikt voor groendaksystemen.
Omdat een groendak op dit moment nog niet gelassificeerd kan worden als ballast, zal de EPDM allereerst aan de onderconstructie bevestigd moet worden.

Intensief groendakconstructie​

EPDM daksystemen zijn worteldoorgroeibestendig en daarmee uitermate geschikt voor groendaksystemen.
Omdat een groendak op dit moment nog niet gelassificeerd kan worden als ballast, zal de EPDM allereerst aan de onderconstructie bevestigd moet worden.
Voor intensieve daksystemen is het raadzaam om de EPDM folie volledig gekleefd aan de onderconstructie te verbinden.

Solar daksystemen

Bij solar daken is het van belang dat de onderliggende dakbedekking de levensduur van de solar systemen overstijgt.
Het is niet wenselijk dat de dakbedekking eerdere aan vervanging toe is dan het systeem dat erop is geplaatst. Vandaar dat er veelvuldig wordt gekozen om voor het installeren van een solar systeem op een bestaand dak, eerst de dakbedekking te vervangen.
Over het algemeen valt dan de keuze automatisch op EPDM, gezien de levensduur van het materiaal.

Historie epdm dakbedekking

De levensduurverwachting van gesloten of baanvormige dakbedekkingen is een onderwerp dat altijd al een belangrijke rol heeft gespeelt bij de keuze van een dakbedekking. Rond de zeventiger jaren waren vooral geballaste daken gewild, omdat de grindlaag een uitstekende bescherming bood tegen veroudering bij de toen overwegend bitumen of teerhoudende materialen.
Door de opkomst van dakbedekkingssystemen van synthetisch rubber, is het onderhoudspatroon daarvan compleet veranderd. EPDM heeft een veel grotere weerstand tegen veroudering doordat deze UV- en ONZON bestendig is. Hierdoor is een grindlaag als bescherming niet meer nodig en kon het worden ingezet als enkel een ballast functie.
Moderne gesloten dakbedekkingssystemen gaan in het algemeen 20 tot 25 jaar mee, zonder groot onderhoud. Merk gebonden zijn zeker aantoonbaar langere prestaties beschikbaar.
Dit geldt met name voor EPDM-dakbedekkingssystemen, welke een bewezen gebruiksduur hebben van meer dan 50 jaar.
Geballast daksysteem
Solar Daksysteem
extensief Groendak daksysteem
intensief groendak
Mechanisch bevestigd daksysteem
Vorige slide
Volgende slide
nl_NLDutch