De duurzaamheid van EPDM

Voor platte daken is EPDM één van de meest populaire membranen. Die populariteit heeft het te danken aan zeer sterke eigenschappen:

EPDM is standaard worteldoorgroeibestendig, bestand tegen UV, ozon, veroudering, extreme weersomstandigheden, zuren en andere chemicaliën en dit voor meer dan 50 jaar! Het is bovendien heel elastisch en staat bekend als de meest duurzame dakbedekking.

In Roofs Belgium van februari 2024 staat een goed onderbouwd verhaal over de Duurzame meerwaarde van EDPM dakbedekking.

Over de duurzaamheid van EPDM ging Roofs Belgium in gesprek met Sylvie Baelen en Nicole Lens van VM Building Solutions. Sylvie is tevens bestuurslid van VESP, Nicole is EPDM expert en productmanager. Beiden dames zijn tevens ook ‘docenten’ bij de cursus Plat Dak Specialist van Embuild.

Lange levensduur en milieuvriendelijk

Sylvie Baelen:
“Duurzaamheid is meer dan een modewoord.
Het is vandaag noodzakelijk
om zich vragen te stellen over de milieu-impact van wat we doen en van welke materialen we gebruiken.
Net als wij hebben alle leden van de VESP die duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Voor dakafdichting gaat duurzaamheid in wezen om twee zaken: levensduur en milieuvriendelijkheid.

De levensduur van EPDM is langer dan van om het even welk ander dakmembraan: meer dan 50 jaar. De jongste onaf hankelijke studie van het SKZ (Süddeutsche Kunststoff-Zentrum), uitgevoerd in opdracht van de VESP, heeft die levensduur zelfs bijgesteld naar meer dan 70 jaar.”

Wie milieuvriendelijkheid zegt, heeft het tevens over recyclebaarheid en circulariteit, een belangrijk aspect van duurzaamheid. Men spreekt over circulaire producten als ze gemaakt worden uit gerecycleerde grondstoffen, herbruikbare onderdelen, of als het product zelf recycleerbaar is. Door materialen en producten zolang mogelijk te hergebruiken en recycleren beperken we afval en beperken we de impact op het milieu. Sylvie: “Je kan EPDM niet alleen hergebruiken in een ander project, maar ook recycleren als grondstof voor nieuwe EPDM-membranen of andere producten zoals bijvoorbeeld rubberen matten voor speeltuinen of terrastegels.
nl_NLDutch