Lange levensduur EPDM verlengd door slimme bevestigingssystemen

Door de toepassing van nieuwe innovatieve bevestigingsmiddelen is een EPDM dakafdichting uitermate geschikt geworden voor het volledig circulair te ontwerpen. EPDM is een synthetische rubber dat al sinds de jaren zestig toepassing vindt als dakdekkingsmateriaal. De lange levensduur en circulare karrakter maken het product zeer interessant voor de toepassing bij hedendaagse duurzame projecten.

(blad Duurzaam & Energie)

EPDM dakafdichting is altijd al de beste keuze geweest als het aankomt om duurzame keuzes. Tot onze volle tevredenheid zien wij de markt het laatste decennium ook steeds meer deze kant op bewegen. Onder aansturing van duurzame Europese richtlijnen en doelstellingen, omarmen meer en meer gebouweigenaren en ontwerpers de circulaire gedachte van de EPDM dakafdichting. 

Alle leden van de VESP hebben systemen die voldoen aan deze vooruitziende visie en kunnen een invulling geven aan deze circulaire uitvraag. Recentelijk zijn twee van onze leden geïnterviewd om hun systeem en visie nader toe te lichten. Tekst uit artikel vakblad ‘Duurzaam en Energie’, Ronald van Bochhove:

Als eerste Carlisle CM Europe, CCM. Producent van breed inzetbare EPDM producten uit Nederland. Natuurlijk onderschrijven ze de lange levensduur, de hoge duurzaamheid en circulariteit van EPDM maar dat is niet alleen een verkoop praatje; grote opdrachtgevers vragen om EPDM ook vanwege de duurzame aspecten.

Op de recentelijk gehouden Bouwbeurs 2023 in Utrecht toonde het bedrijf onder het motto: ‘Samen bouwen we door’ de meerwaarde van EPDM voor de nieuwbouw- en renovatiemarkt. Op de enorme achterwand van de stand toonde het bedrijf bijzondere projecten waar het aan meewerkt; The Valley in Amsterdam, de Campus Eemsdelta in Appingendam en The Natural Pavilion op de Floriade in Almere. Maar ook beelden van dakdekkers die enorme EPDM membranen uitspreiden voor een project, nu nog in uitvoering, van vele duizenden vierkante meters dakbedekking op luchthaven Schiphol. “Ondanks de hoge windlast zal de dakbedekking door inductie worden bevestigd “, zegt Benno Nijenhuis,
hoofd marketing bij CCM. Hij geeft uitgebreid uitleg over de kwaliteit van de Nederlandse EPDM en de
voordelen van deze losmaakbare verbindingstechniek boven verlijmen of branden. “Door deze manier van
bevestigen kan de dakbedekking onbeschadigd worden teruggewonnen.”


De bevestiging van de EPDM dakbedekking vindt plaats door middel van inductie. Een procedé dat aan het eind van de gebruiksduur weer ingezet wordt om de dakbedekking te ontkoppelen. Daardoor is EPDM ook circulair in te zetten. De vrijgekomen EPDM-dakbedekking wordt elders weer ingezet (hergebruik) óf het kan voor de-vulkanisatie aangeboden worden. Bij de-vulkanisatie wordt de retour gekomen EPDM dakbedekking als volwaardige grondstof weer toegevoegd aan het productieproces.

INNOVATIES VOOR DUURZAAM HERGEBRUIK

De levensduur verlengt bij hergebruik en circulariteit. De Tectum Group realiseerde onlangs een dakrenovatie
waarbij ze het eerste volledige circulaire plat dak plaatsen op een Retail Estates bedrijfsgebouw in
Kampenhout ten noorden van Brussel. Gepatenteerde systeemonderdelen maken het daksysteem integraal
demontabel en herbruikbaar. Het mechanisch verankerde EPDM-dakmembraan met een langere levensduur
dan andere oplossingen voor waterdichting, kan later een tweede leven krijgen, evenals de aluminium montage-onderdelen.

Volgens een persbericht van de Belgische Tectum Group is hiermee de basis gelegd voor een kwalitatief herbruikbaar dak. Het innovatieve daksysteem met de naam BossCover Circular System op de markt. Tectum Group wil pionier zijn in de vraag naar een 100% circulair, demontabel en herbruikbaar dak. Dit om de eigen Environmental, Social and Governance (ESG)-visie te ondersteunen, maar ook om bij te dragen aan de doelen van Vlaanderen Circulair en de Europese ESG-doelstellingen. Opdrachtgever Retail Estates werkt hier in volle overtuiging aan mee. CIO Koenraad Van Nieuwenburg: “We stelden graag onze dakrenovatie voor deze testcase ter beschikking. Het past in onze ESG-strategie, waarbij we dit jaar 10 miljoen euro investeren in de verduurzaming van onze winkels, want ook wij willen meer leren over duurzame en circulaire toepassingen.”

HELEMAAL DEMONTEERBAAR

Het dak bevindt zich op het winkelpand van Nordex en Standaard Boekhandel aan de Mechelsesteenweg in het Belgische Kampenhout. De lancering vond half januari plaats. Filip Biesmans, bestuurder van Tectum Group en hoofd innovatie: “Vanuit onze duurzaamheidsfilosofie zijn wij als bedrijf op zoek gegaan naar het circulaire dak dat demonteerbaar en dus gewoon opnieuw herbruikbaar is, met liefst een tweede leven als dak. Daarbij beschadig je de materialen niet en kun je het waterdichtingsmembraan er in zijn geheel afnemen.”

“Dat impliceert dat je nergens lijm gebruikt”, vervolgt Biesmans. “Het waterdichtingsmebraan is als folie terug te winnen en ook de opstanden worden niet verlijmd, in de kim gaan we de waterdichtingsfolie vastklikken. Ook de dakranden worden vastgeschroefd aan de rand van het dak.”

“Onze wens is om de folie opnieuw als waterdichting te hergebruiken op het dak. We geven het dak een
tweede leven. Het membraan wordt hergebruikt, en dus niet gerecycled voor gebruik in een andere toepassing. 
Maar deze innovatie gaat verder en betekent echt een grote stap in circulariteit in de bouwsector.”

nl_NLDutch