Het belang elasticiteit en flexibiliteit waterdichtingsmembranen

Waarom is het zo cruciaal dat waterdichtingsmembranen zowel elastisch als flexibel zijn? En hoe biedt EPDM dit in overvloed? VESP – de vereniging van EPDM systeemproducenten – licht dit graag even toe.

(Roof Belgium)

Elasticiteit is “het vermogen van uitgerekt materiaal om naar zijn oorspronkelijke vorm en grootte terug te keren en wanneer het materiaal niet meer uitgerekt is”, terwijl flexibiliteit wordt omschreven als “het vermogen om gemakkelijk te buigen zonder te breken”.

Scoren op beide vlakken

VESP benadrukt dat EPDM-membranen beschikken over beide eigenschappen: ze hebben zowel een hoge elasticiteit als flexibiliteit. Daardoor kan man snel en gedetailleerd te werk gaan en de meest optimale resultaten behalen, zelfs bij de meest complexe werken.

“Dat EPDM soepel is, is een understatement. EPDM-membranen kunnen namelijk minstens 300% (!) uitrekken en – nog belangrijker – daarna hun oorspronkelijke vorm terug aannemen.”, klinkt het. “Door het uitstekend geheugen van EPDM is het geen enkel probleem als uw dak uitzet door temperatuurverschillen. Het membraan beweegt dan in principe mee met het dak. Door de combinatie van hun uitzonderlijke elasticiteit en flexibiliteit kunnen EPDM-membranen zich aanpassen aan de onvermijdelijke vervormingen van de ondergrond. Ze zijn daarom uitermate geschikt om toe te passen op de meest uitdagende projecten.” Uit studies blijkt verder dat ze meer dan 15 miljoen keer kunnen buigen zonder dat er tekenen van schade optreden. Deze flexibiliteit vergemakkelijkt bovendien de installatie, aangezien het membraan zich gemakkelijk aanpast aan onregelmatige vormen en vlak op de ondergrond ligt.
Bij mechanische belasting, zelfs bij temperaturen tot -45 °C, behouden EPDM-membranen al hun soepelheid en sterkte. Kunstsneeuwreservoirs die meer dan 25 jaar geleden met EP-DM-membranen werden bekleed, zijn vandaag nog steeds intact. Het membraan blijft soepel zonder te barsten, zelfs na meerdere jaren blootstelling aan veeleisende weersomstandigheden.

EPDM voorkomt verschrikkelijke schade bij aardbeving in Lorca (Spanje)

Eén van de meest opvallende voorbeelden van de uitstekende elasticiteit en flexibiliteit van EPDM-membranen is te vinden in een irrigatiereservoir in Lorca (Spanje) dat in 1998 waterdicht werd gemaakt met EPDM. 13 jaar later trof een aardbeving met een kracht van 5,1 het gebied en deed het reservoir ongeveer 20 cm verschuiven.

Geen druppel water werd gemorst, terwijl 80% van de gebouwen in het nabijgelegen dorp werden getroffen. Het irrigatiereservoir lag heel dicht bij het dorp. Als de wanden waren doorgebroken, zou de schade verschrikkelijk zijn geweest.

“We kunnen dus concluderen dat elasticiteit en flexibiliteit ervoor zorgen dat EPDM-membranen creatieve vrijheid bieden, gemakkelijk te installeren zijn en – last but not least – betrouwbare prestaties leveren en bestand zijn tegen zware weersomstandigheden.”, aldus VESP.

nl_NLDutch