BRANCHEVERENIGING ZIET BELANG VAN OPLEIDING

Intensievere samenwerking met VESP

In juni 2020 is de samenwerking tussen VESP, de vereniging voor EPDM Systeem Producenten en TECTUM concreet gemaakt en worden nieuwe stappen gezet. Hans ter Horst, licht de noodzaak van EPDM opleidingen toe, namens de VESP “We kijken naar het gemeenschappelijk belang.”
Met een aanzienlijk marktaandeel is EPDM niet meer weg te denken uit de dakenbranche. VESP, de branchevereniging voor EPDM-systeem producenten in de Benelux, timmerde de afgelopen 23 jaar stevig aan de weg. Toen VESP werd opgericht, was het materiaal EPDM wel bekend, maar werd het niet gebruikt op het niveau waarop dat nu gebeurt, vertelt Hans ter Horst. “Met VESP bundelden we de krachten om EPDM bekender te maken en om de communicatie met overheidsinstanties rond bouwbesluiten en levensduuronderzoeken efficiënter te laten verlopen. Als leden zijn we concurrenten van elkaar, maar in de vereniging kijken we naar het gemeenschappelijk belang.”
Cursussen in het toepassen van EPDM had vanaf het begin prioriteit en werd aanvankelijk grotendeels door fabrikanten individueel verzorgd. Sinds enkele jaren wordt er ook samengewerkt met TECTUM. Sinds juni is de samenwerking in de vakopleidingen concreet, met de bedoeling om intensiever samen op te trekken. Dat houdt onder meer in dat docenten van TECTUM over het gebruik van EPDM worden geïnformeerd door instructeurs van de producenten. Daarbij leveren de leden van de VESP ook materialen voor de vakopleidingen.

AANDEEL GROEIT

EPDM is geen nieuwe onderdeel van de vakopleiding. Van de in totaal acht weken durende opleiding werd al aandacht  besteed aan het werken met dit materiaal. De intensievere samenwerking met VESP maakt het mogelijk om de opleiding nog actueler te maken. Ter Horst: “Het is belangrijk dat mensen op de juiste manier worden opgeleid om met het materiaal om te gaan. Ook nu nog zie ik soms dat projecten op het dak slecht zijn uitgevoerd. Daar moeten we ons zorgen over maken. Of het nu bitumen, EPDM,  PVC of enig ander materiaal is; als het dak lekt, heeft de opdrachtgever een slecht gevoel over het product dat is gebruikt.”
Ter Horst: “Tegelijkertijd stijgt het aandeel kunststof in de markt zo snel dat we niet meer zonder kunnen. Daarom moeten de dakdekkers goed worden opgeleid. En dat kan bij TECTUM.”
Van belang bij het gebruik van EPDM is bijvoorbeeld het onderscheid tussen Europese en Amerikaanse systemen. Het verschil bij het verwerken zit hem in details. TECTUM heeft geen voorkeur voor een systeem – mits het op de juiste manier is gecertificeerd – en zorgt er in de opleiding voor dat de leerlingen goed bekend zijn met de onderlinge verschillen.

GEBRUIKSDUUR

Over het materiaal EPDM is Ter Horst uiteraard enthousiast. Zo zijn er geen branders nodig bij het aanbrengen van de dakbedekking. EPDM is UV- en ozonbestendig en heeft daarom een langere gebruiksduur dan veel andere materialen.
Begin jaren tachtig maakte hij voor het eerst kennis met EPDM. “Als je het in die tijd opnoemde bij een dakdekker dan keek hij je vreemd aan. Tegenwoordig weet iedereen waar ik het over heb. Opdrachtgevers vragen er steeds vaker om, bijvoorbeeld omdat ze lange tijd geen onderhoud aan het dak willen hebben. Maar de gebruikduur is ook afhankelijk van de manier waarop het wordt aangebracht. En daar komt TECTUM om de hoek kijken.”
nl_NLDutch