EPDM DAKBEDEKKING
epdm daksystemen
EPDM is toepasbaar in alle wenselijke dakbedekkingsconstructies. Met name de UV- en Ozonbestendigheid, flexibiliteit en het gewicht zorgen voor een brede inzetbaarheid. Waar bepaalde systemen beperkt blijven tot het type dak, is EPDM overal inzetbaar.
Van staal- tot betondaken, van waterberging tot parkeerdaken.
Volledig kleven op de ondergrond
EPDM-membranen en -dakbanen op de ondergrond (isolatieplaten, sandwich-panelen, hout of een bestaande bitumen dakbedekking) verlijmen met contactlijm, PU-lijm of spuitlijm.
Partieel kleven op de ondergrond
EPDM-membranen en – dakbanen partieel op de ondergrond verlijmen met PU-lijm of MS polymeerlijm. Er zijn ook zelfklevende EPDM-dakbanen voor een partiële verkleving.
Losliggend en geballast
EPDM-membranen en -dakbanen losgelegd op de ondergrond en daarna geballast met grind of vormvaste ballast.
Mechanisch bevestigen aan de onderconstructie- membranen
In de onderconstructie wordt een mechanische bevestiging aangebracht met speciale drukverdeelplaten, hierop wordt de EPDM membraan geplaatste en middels de inductietechniek gelast.
Geplaatst op gewapende, zelfklevende EPDM-stroken, mechanisch bevestigd in de onderconstructie, waarop het membraan wordt bevestigd.
Ná het plaatsen voorzien van metalen of kunststof strips, met bevestigers dóór het membraan aan de onderconstructie bevestigd en afgedicht met zelfklevende EPDM-stroken of EPDM stroken welke worden gekleefd en afgeseald.
Mechanisch bevestigen aan de onderconstructie- dakbanen
De EPDM dakbaan wordt met schroeven (al dan niet via tules) en drukverdeelplaten verdekt in de overlappen bevestigd aan de onderconstructie. Langsnaden worden met hete lucht aan elkaar verbonden.
Systeem als boven, waarbij de langsnaden met een gekleefd systeem aan elkaar verbonden worden.
Extensief groendakconstructie
EPDM daksystemen zijn worteldoorgroeibestendig en daarmee uitermate geschikt voor groendaksystemen.
Omdat een groendak op dit moment nog niet gelassificeerd kan worden als ballast, zal de EPDM allereerst aan de onderconstructie bevestigd moet worden.
Intensief groendakconstructie
EPDM daksystemen zijn worteldoorgroeibestendig en daarmee uitermate geschikt voor groendaksystemen.
Omdat een groendak op dit moment nog niet gelassificeerd kan worden als ballast, zal de EPDM allereerst aan de onderconstructie bevestigd moet worden.
Voor intensieve daksystemen is het raadzaam om de EPDM folie volledig gekleefd aan de onderconstructie te verbinden.
Solar daksystemen
Bij solar daken is het van belang dat de onderliggende dakbedekking de levensduur van de solar systemen overstijgt.
Het is niet wenselijk dat de dakbedekking eerdere aan vervanging toe is dan het systeem dat erop is geplaatst. Vandaar dat er veelvuldig wordt gekozen om voor het installeren van een solar systeem op een bestaand dak, eerst de dakbedekking te vervangen.
Over het algemeen valt dan de keuze automatisch op EPDM, gezien de levensduur van het materiaal.
Historie epdm dakbedekking
De levensduurverwachting van gesloten of baanvormige dakbedekkingen is een onderwerp dat altijd al een belangrijke rol heeft gespeelt bij de keuze van een dakbedekking. Rond de zeventiger jaren waren vooral geballaste daken gewild, omdat de grindlaag een uitstekende bescherming bood tegen veroudering bij de toen overwegend bitumen of teerhoudende materialen.
Door de opkomst van dakbedekkingssystemen van synthetisch rubber, is het onderhoudspatroon daarvan compleet veranderd. EPDM heeft een veel grotere weerstand tegen veroudering doordat deze UV- en ONZON bestendig is. Hierdoor is een grindlaag als bescherming niet meer nodig en kon het worden ingezet als enkel een ballast functie.
Moderne gesloten dakbedekkingssystemen gaan in het algemeen 20 tot 25 jaar mee, zonder groot onderhoud. Merk gebonden zijn zeker aantoonbaar langere prestaties beschikbaar.
Dit geldt met name voor EPDM-dakbedekkingssystemen, welke een bewezen gebruiksduur hebben van meer dan 50 jaar.
Inmiddels is er een veelzijdigheid van EPDM-dakbedekkingsmaterialen voorhanden. Te verkrijgen in membraanvorm en als dakbaan. Bij de membranen zijn de primaire naadverbindingen onder gecontroleerde omstandigheden af fabriek vervaardigd en wordt het als een groot afdichtingsvel op het dak geleverd. Dakbanen zijn er tevens in meerdere vormen, waarbij ook de mogelijkheid aanwezig is om de naadverbinding in het werk met hete lucht te vervaardigen.
homogene EPDM-dakbanen, al dan niet gewapend met een glas- of polyesterweefsel
zelfklevende homogene EPDM-dakbanen, al dan niet gewapend met een glas- of polyesterweefsel
homogene EPDM-membranen, al dan niet gewapend met een glas- of polyesterweefsel
homogene EPDM-dakbanen gewapend met lasrand
eenzijdig met SBS-gemodificeerd bitumen gecacheerde EPDM-dakbanen met een drager van glaslegsel (ook in zelfklevende uitvoering)
EPDM-dakbanen met een drager of wapening van glaslegsel of polyester
met polyestervlies gecacheerde EPDM-dakbanen met lasrand of laszone
EPDM wordt op een betrouwbare wijze duurzaam aan elkaar, aan dakdoorbrekingen en details worden verbonden. Daarvoor zijn meerdere technieken beschikbaar die zich decennialang onder zware praktijkomstandigheden hebben bewezen.
Membraan techniek
Homogene EPDM-dakbanen geprefabriceerd tot grote membranen. Het membraan wordt samengesteld uit EPDM-dakbanen met gevulkaniseerde overlappen volgens de hotbonding techniek. Deze wordt onder gecontroleerde omstandigheden tijdens de productie aangebracht.
Onderling (op het dak) kunnen de membranen op meerdere manieren met elkaar worden verbonden, met contactlijm/sealant verbinding, thermisch lasbaar of met een tapeverbinding. Het is ook mogelijk het af te dichten dak of dakvlak driedimensionaal in te meten, digitaal vast te leggen en als geheel te prefabriceren.
Thermisch lassen
EPDM-dakbanen met opgebrachte lasranden welke onderling thermisch aan elkaar verbonden worden en EPDM-dakbanen met een cachering van SBS-gemodificeerd bitumen worden thermisch gelast met een lasautomaat of met een handlasapparaat.
Zelfklevende naadtape
Bij een tapeverbinding wordt de overlap voorzien van een zelfklevende naadtape. De opengeslagen overlap wordt aan beide zijden voorzien van een systeem-primer. Na droging wordt de naadtape in de overlap aangebracht. Na het aanrollen van de tape wordt de overlap gesloten, het beschermpapier van de tape weggetrokken en met een siliconenroller stevig aangerold.
Contactlijm
De contactlijmverbinding wordt gemaakt over een specifieke overlap-breedte, waarbij een deel van de overlap aan onder- en bovenzijde wordt voorzien van een systeem contactlijm tot enkele cm van de rand van de dagzijde van de overlap. Na droging van de contactlijm wordt de overlap dichtgeslagen en met een siliconenroller stevig aangerold. De overlap wordt vervolgens afgedicht met een sealer, waarbij een kleine rups uit de overlap stulpt.
Kim- en randfixatie
Alle EPDM-dakbedekkingssystemen (dakbanen en membranen) worden in de kimmen bij randen, opstanden en grotere doorbrekingen aanvullend bevestigd conform de verwerkingsvoorschriften van de betreffende fabrikant.
Deze zogenoemde kimfixatie is bedoeld als weerstand tegen pelkrachten bij windbelasting en weerstand tegen verschuivingen als gevolg van relaxatie.
Algemeen
Onder normale gebruiksomstandigheden komen EPDM- daken op basis van de materiaaleigenschappen niet voor groot onderhoud in aanmerking. Dit betekent dat EPDM- dakbedekkingen geen oppervlakte onderhoud of een oppervlakte verbetering nodig hebben voor een periode van meer dan 50 jaar. Dit neemt niet weg dat er op daken door vervuiling of door oneigenlijk gebruik schade kan ontstaan, die indien onopgemerkt tot groot onderhoud kan leiden, waardoor de hoge kwaliteit van de EPDM-daken niet tot z’n recht kan komen.
Gebruiksonderhoud
Onvoldoende of geen gebruiksonderhoud kan leiden tot verstopte afvoeren, waardoor in extreme gevallen zelfs instorting van lichte daken kan optreden. Soms kan vervuiling ook leiden tot ongewenste plantengroei op het dak. EPDM is niet bestand tegen oliehoudende producten. Bij de periodieke controle van het dak dient hierop te worden gelet.
Het is van groot belang het dak te controleren na extreem weer, zoals storm, onweer (blikseminslag) en hevige regenval. Reparaties en aansluitingen zijn ook na lange tijd nog mogelijk op EPDM-dakbanen.
Inspectiewenken
Het uitgangspunt voor een onderhoudsinspectie is dat de grootste kans op problemen aanwezig is op die plaatsen waar de vochtbelasting het grootst is.
Controle op waterlekkage
Onder het dak voor vaststelling van een actieve lekkage of lekkagesporen Op het dak zijn belangrijke aanwijzingen: blijft er veel water staan? Hoe is de kwaliteit van de aansluitingen bij randen, opstanden, afvoeren en dakdoorbrekingen? Hoe wordt het dak gebruikt? Zijn er veel beschadigingen (geweest)?
Waterbelasting
Blijft er veel water staan. is er sprake van een grote vervuiling? Zijn de afvoeren schoon, functioneert het afvoersysteem, staan de afvoeren droog en is er een noodafvoersysteem?
Vervuiling
Vervuiling ontstaat door slecht afschot, waardoor slib en zwerfvuil in stilstaand water leidt tot veralging, mosvorming en plantengroei. EPDM-dakbedekking is bestand tegen worteldoorgroei maar vervuiling verstoort de waterafvoer.
Gebruiksbelasting
Platte daken worden steeds vaker nuttig gebruikt. Als ze daarvoor zijn ontworpen zijn er maatregelen getroffen die de EPDM-dakbedekking goed beschermen. Als in de gebruiksfase besloten wordt tot een nieuwe gebruiksfunctie bijvoorbeeld zonnepanelen, dan heeft dat consequenties voor het dak. Is bijvoorbeeld de onderliggende isolatielaag wel bestand tegen het meer frequente loopverkeer rondom de panelen?
Windbelasting
liggen er tegels bij de randen en hoeken, zijn er bij de randen opstanden en dak doorbrekingen holle kimmen zichtbaar? Zitten de muurplaten, de EPDM- dakrandafwerking en de dakkappen wel vast?
Onderhoudsfrequentie
De onderhoudsfrequentie dient per project te worden bepaald. Deze hangt namelijk af van aspecten zoals, gecompliceerdheid van het dakvlak of de dakvlakken, vooral het aantal aansluitdetails is van belang en gebruik van het dak. Moet er bijvoorbeeld vaak onderhoud aan installaties worden gepleegd of is het dak gemakkelijk toegankelijk voor bewoners? De eigen inspectiemogelijkheden van de eigenaar, een eigen onderhoudsdienst kan echter ook een belangrijke rol spelen in goed dakbeheer.