Kringloopeconomie of circulaire economie krijgt steeds meer aandacht en vindt in toenemende mate ingang in verschillende sectoren en samenlevingen. Het biedt mogelijk een oplossing voor de spanning tussen de groeiende vraag naar en het beperkte aanbod van materialen. Het kringloopeconomieconcept van vermindering, hergebruik en recycling van materialen en onderdelen is al met succes toegepast op uiteenlopende producten, van elektronica tot kleding, maar in mindere mate in de bouw en voor bouwmaterialen.
In dat licht wordt door middel van de Europese ‘Green Deal’ geprobeerd de EU om te vormen tot een eerlijke en welvarende samenleving met een moderne, hulpbronnenefficiënte en concurrerende economie, waar vanaf 2050 netto geen broeikasgassen meer worden uitgestoten en economische groei is losgekoppeld van het gebruik van hulpbronnen.
MODULEBOUW
Modulebouw biedt aantoonbaar milieuvoordelen, zoals vermindering van grondstoffengebruik en afvalproductie, herbruikbaarheid, aanpasbaarheid en recycleerbaarheid van alle onderdelen. Ook maakt modulariteit het mogelijk om een gebouw aan te passen, uit elkaar te halen en te verplaatsen, waarbij de onderdelen bijna als Lego steentjes opnieuw worden gebruikt.
De afgelopen jaren zien we een sterke groei van de vraag naar modulebouw, niet alleen voor woningen, maar ook voor openbare gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen, en voor commerciële gebouwen zoals hotels, winkelcentra, etc.
Bij modulebouw wordt het pand dus in een fabrieksomgeving gefabriceerd, in plaats van op het bouwterrein,
en biedt daarmee een aantrekkelijke optie voor projecten met grote tijdsdruk en lastige omgevings/weersomstandigheden. Modules worden in grote segmenten vervaardigd, die vervolgens naar de bouwplaats worden vervoerd en daar in elkaar gezet.